KT Tunstall

KT Tunstall (de eerste twee letters staan voor Kate Victoria) is een Schotse zangeres, componiste en multi-intrumentaliste. Ze brak in 2004 keihard door in het Verenigd Koninkrijk met het nummer Black Horse & The Cherry Tree, nadat haar vertolking ervan in het programma Later… With Jools Holland iedereen opviel. Het was afkomstig van haar debuutalbum Eye On The Telescope, waar ook die andere hit, Suddenly I See, vanaf kwam. Het nummer werd zelfs gebruikt in hitfilms en -series als The Devil Wears Prada en Ugly Betty.

Het begin van KT’s leven leest als een goede roman. Ze werd geboren in Edinburgh als kind van een half Chinese en half Schotse moeder, een danseres, en een Ierse vader, al heeft ze de laatste nooit gekend. Toen ze nog geen drie weken oud was, besloot haar moeder haar af te staan, waarna ze werd geadopteerd door de familie Tunstall uit Glasgow. Daar groeide ze op met een oudere en een jongere, dove, broer.

Twee jaar na haar succesvolle eerste album bracht KT haar tweede uit, Drastic Fantastic. Nog eens drie jaar later verscheen de derde, Tiger Suit. Tussendoor toerde ze over zo’n beetje de hele wereld en trouwde met de drummer van haar band, Luke (inmiddels zijn ze gescheiden).

Tijdens haar liveoptredens gebruikt KT een zogenoemd loop station, waarmee ze geluiden opneemt om te gebruiken als extra instrumenten. Je weet wel: zo’n ding waarmee Ed Sheeran ook bekend is geworden. Inmiddels staat het aantal uitgebrachte Tunstall-albums op vijf: in 2013 verscheen Invisible Empire // Crescent Moon, vorig jaar opgevolgd door KIN.