Roberto Jacketti & the Scooters

Ze denderden in 1984 de hitlijsten in met hun grootste hit I save the day: Roberto Jacketti & the Scooters. De band was in 1980 opgericht door toetsenist Robbert Jak; de Italiaanse verbastering van zijn naam moge duidelijk zijn! Al voordat de band doorbrak was hij er alweer uit, en zanger Erik van der Hoff, saxofonist Barend Middelhoff, gitarist en toetsenist Bart Corver, bassist Rob Blanchemanche en drummer Jeroen Booy gingen verder.

Dat de band er in Ziggo Dome als gast bij is, is logisch: zij en de Dolly Dots hoorden in de jaren tachtig toch een beetje bij elkaar. Was je fan van de een, dan vond je de ander ook leuk – vooral toen Dot Patty en Scooter Erik een setje werden. Maar al eerder was die nauwe band er, want Angela Groothuizen ontdekte ze in 1983. Zij bracht ze in contact met Spargo’s Ruud Mulder die hun muziek ging produceren. Na de eerste single Hot summernight nog dat jaar kwam dus de klapper met opvolger I save the day. Ze maakten drie albums: Time, Oh… not again en Madman. Daarnaast brachten ze singles uit als Make me cry, One day’s enough, Make me smile, Arrivederci: allemaal even aanstekelijk. Ze traden op in Nederland, België en zelfs Moskou.

Na de laatste single Love cat uit 1988 viel een jaar later het doek voor de band. Twee leden bleven in de schijnwerpers: zanger Erik werd tv-presentator en -producent, Jeroen werd drummer in The Scene. Sinds 2003 treedt de band, aangemoedigd door fans en De vrienden van Amstel Live, weer zo’n een à twee keer per jaar op. Naar aanleiding van het veertigjarig bestaan kwam in 2020 Hits & rarities uit, een cd met biografie erin.