Ruben Hein

Pianist en zanger Ruben Hein is zo’n muzikant die alles lijkt te kunnen. Hij werd bekend vanuit de jazz, maar maakte zich veel genres eigen. De lijst met artiesten waarmee hij samenwerkte is oneindig en zijn schare fans groeit nog steeds: hij betovert iedereen met zijn spel én zang.

De liefde voor muziek zat er al vroeg in: Ruben groeide op in een muzikale familie. Na het gymnasium ging hij naar het Conservatorium van Amsterdam en studeerde jazzpiano, wat hij in 2008 met succes afsloot. Tijdens zijn studie speelde Ruben al bij de band van Hans Teeuwen en bij Pete Philly & Perquisite maar ontdekte ook zijn zangstem. Hij kon een gig krijgen op een cruiseboot, maar dan moest hij behalve pianospelen ook zingen. “Dat heb ik gewoon gedaan”, zei hij achteraf simpel. Daarna deed hij mee aan het Nederlands Jazz Vocalisten Concours en werd zelfs tweede.

Twee jaar na zijn afstuderen tekende Ruben een heus platencontract bij het befaamde Blue Note-label en brengt daarop in 2010 zijn debuutalbum Loose Fit uit. Een jaar later volgde een livealbum en inmiddels heeft hij nog drie studio-albums uitgebracht: Revisited (2012), Hopscotch (2013) en Dressed Up (2014).

Binnen jazz- en muzikantenkringen is Ruben al jarenlang niet meer weg te denken. Maar ook het grote publiek maakte in 2013 kennis met de muzikale duizendpoot toen hij zich als vaste muzikale gast verbond aan het programma Linda’s Zomerweek van Linda de Mol, waarin hij de favoriete nummers van de interviewgasten vertolkte.

Hij trad op voor zijn grote held Bill Withers, werkte samen met uiteenlopende namen als Oleta Adams, Fink, Jonathan Jeremiah en het Metropole Orkest, werd genomineerd voor meerdere 3FM Awards én Edisons en speelde op grote festivals als North Sea Jazz. Dat zeggen we: een muzikale duizendpoot!