Simply Red

Het is alweer ruim dertig jaar geleden dat de groep uit Manchester de wereld veroverde. Simply Red behoeft dus eigenlijk geen introductie meer: het is de band rond zanger, frontman en visitekaartje Mick Hucknall. Met elf studioalbums en talloze hits op hun naam is de band een begrip in de internationale muziekwereld.

Mick Hucknall zat op de Kunstacademie in Manchester toen hij the Sex Pistols zag optreden in de Free Trade Hall in dezelfde stad. Het was 1976 en de rode krullenbol is daarmee een van de weinigen die kan zeggen de geboorte van Manchesters punkrock scene in levenden lijve te hebben meegemaakt. Met zijn eigen punkband, the Frantic Elevators, nam hij al een versie van Holding Back The Years op. Maar de groep was geen lang leven beschoren: Micks liefde voor melodie bleek te sterk om hem lang tevreden te houden met de drie akkoorden binnen de punk. In 1985 ontstond Simply Red.

De eerste single die de band uitbracht, Money’s Too Tight To Mention, werd meteen een dikke hit. Het nummer was afkomstig van hun debuutalbum Picture Book. Er zouden er nog veel hits volgen, zoals Holding Back The Years, If You Don’t Know Me By Now, Something Got Me Started, The Right Thing, Stars, Fairground en Sunrise.

Bandleden kwamen en gingen, tot Hucknall nog de enige was die er vanaf het begin bij was. Maar door zijn specifieke en opvallende stemgeluid bleef de band altijd zijn herkenbare geluid houden. Inmiddels heeft de band alweer jarenlang dezelfde bezetting: Ian Kirkham (sax), Steve Lewinson (bas), Kenji Suzuki (gitaar), Kevin Robinson (trompet en fluit), Dave Clayton (keyboards) en de relatief nieuwe drummer Roman Roth.

Net toen de band zijn 25-jarige bestaan had gevierd, viel het doek in 2010 met een afscheidsconcert in Londen. Er was geen ruzie; Mick Hucknall besloot uit de schijnwerpers te stappen om zijn dochter op te zien groeien. Gelukkig kroop het bloed toch waar het niet gaan kon en in 2015 ging de band weer verder. Met een nieuw album, Big Love, en afgelopen zomer een uitgebreide tournee, waar Hucknall merkte dat zijn band (ook) een heel nieuwe generatie fans heeft gevonden.

De volgende stap: Symphonica in Rosso! Voor het eerst in zeven jaar heeft het bijzondere muziekspektakel weer een internationale hoofdact, na Sting in 2010. De tiende editie is voor Mick en zijn mannen die er, samen met Guido’s Orchestra en bijzondere gastartiesten, ongetwijfeld een spektakel van gaan maken in Ziggo Dome.

“Eigenlijk was ik van plan na de jubileumtournee voor ons dertigjarig bestaan niet meer op te treden tot het volgende jubileum over een jaar of vier.”, aldus Hucknall. “Maar toen kwam deze kans om op te treden met dit grote orkest. Daar kon ik geen nee tegen zeggen. Dit worden mijn enige concerten volgend jaar. Ik doe dit alleen maar vanwege het orkest. It’s the magic of the sound”.